yerlİ malı yurdun malı

ABD’de milliyetçilik yükseliyor

Posted on: Şubat 6, 2009

ABD şirketleri dünyaya yayılırken kamuoyu, Çinlilerin Amerikan şirketini almasına karşı çıktı. ABD’de “Amerikan malı kullanın” kampanyası başlatıldı

buy-american5Dünyanın en büyük ekonomisine sahip, küreselleşmenin mimarı ABD’de milliyetçilik hızla yükseliyor.
ABD, General Electric, Wal Mart ve Mittal Steel gibi uluslararası şirketleriyle dünyanın bir çok ülkesinde yatırım yapıp ürünlerini satarken, küreselleşmeyi ve sermayenin serbest dolaşımını savunmasına rağmen, son yıllarda Çin mallarının adeta ABD’yi işgal etmesi, Amerikalıları rahatsız etti.Çin’in yükselişinden tedirgin olan,hatta korkan ABD’li işverenler, televizyonda düzenledikleri reklam kampanyalarında halka ‘Made in USA’ yani ‘Amerikan malı kullanın’ çağrısında bulunmaya başladı. ABD’li işverenlerin halktan isteği; “Amerikan malı kullanın ki paranız, ABD’de kalsın.”

Mittal Steel çelik şirketinin üst düzey yöneticileri ,ERDEMİR’i almak için, kendilerini Türk gazetecilere görücüye çıkardığı günlerde ABD’de şirket evlilikleri için Çinliler’in çalışmaları vardı. Çinli bir şirketin ABD’deki petrol şirketini almak istemesine karşılık ABD kamuoyu, Amerikan şirketinin Çinliler’e satılmaması için dayanışma içine girmişti.
Mittal Steel’in üst düzey yöneticisi Lou Schorsch’ın Güney Afrika’da çelik şirketinin özelleşmesi sırasında halkın milliyetçilik direnişini nasıl ustaca bir politikayla kırdıklarını ve Afrika kıtasında üretimin yüzde 90’ınının ellerinde olduğunu anlatırken, Türkiye’de de Afrika modelini uygulayacaklarını söylüyordu.
ABD şirketleri, küreselleşme adı altında dünyada hemen bir çok ürün dalında tekel oluşturmaya çalışırken, ABD’de işverenler halka televizyon reklamlarıyla Amerikan malı kullanın çağrısında bulunuyor.

Kaynak: Ostim

Yorum bırakın

Türkiye’nin en keyifli, en renkli, en eğitici emlak sitesi

Şubat 2009
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Popüler Yazılar

Kategoriler

Son Yorumlar

online

web counter